Leergang Alliantiemanagement
Zorg en Sociaal Domein
Het programma van de leergang Alliantiemanagement: Zorg en Sociaal domein beslaat een periode van 4 maanden waarin je onder meer aan de slag gaat met je eigen praktijkcase. (Onderstaand programma is onder voorbehoud en kan nog gewijzigd worden.)
Binnen deze periode zijn er in totaal 4 cursusdagen. Tijdens iedere cursusdag wordt direct de vertaling gemaakt van de theorie naar de eigen praktijk. Ook zijn er sparringsessies met de andere deelnemers en de docenten. De onderwerpen die aan bod komen, zijn:
Dag 1: Eigen case
Allereerst presenteert iedere deelnemer zijn eigen case vraagstuk. Je eigen case staat centraal tijdens de hele opleiding. Daarnaast behandelen we de onderwerpen Alliantiestrategie,Samenwerken vanuit je eigen doel en ten behoeve van de cliënt, Fasering bij allianties, Rollen in alliantiemanagement en Samenwerken vanuit je eigen strategie. Je werkt gedurende de leergang in vaste subgroepen die ook gelijk intervisie groepen zijn. Ook werken we met verschillende break outs sessies om met de theorie aan de slag te gaan. Deze methodiek volgen we iedere opleidingsdag.
Dag 2: Aanbesteding
Je maakt kennis met de theorie Alliantie ontwerp, Coördinatie in de keten en Waarborgen kwalitatieve uitvoering. Verder staat deze dag in het teken van samenwerken met ketenpartners. Wat voor betekenis heeft de term ‘wederzijdse afhankelijkheid’ in het sociaal- , maatschappelijk domein of gezondheidszorg? Hoe maken we het vangnet voor de ‘kwetsbare inwoner’ zo fijnmazig dat elke hulpvraag wordt opgepakt? Hoe vindt een aardevergroting van onze diensten plaats? Wanneer wordt je een samenwerkingspartner en wat betekent dit? Relaties hebben van nature ook tegenstelde belangen in zich. Hoe ga je hier mee om? Alliantiemanagement biedt namelijk ook veel toegevoegde waarde aan contract- en aanbestedingsmanagement.
Dag 3: Management & Organisatie
Vandaag leer je alles over het managen en evalueren van allianties. Er is veel aandacht voor de “zachte” kant van samenwerken. Hoe maak je samenwerkingsteams succesvol en wat is daar voor nodig binnen je eigen organisatie? De onderstroom, bovenstroom en dagelijkse praktijk komen hier samen. Hoe creëer ik synergie door professioneel samen te werken? Een inspirerende dag!
Dag 4: Eindpresentatie
Vandaag staat de presentatie van je eigen case centraal en krijg je feedback van je medestudenten en docenten. Ook gaan we in op de vraag: en hoe nu verder? Nadenken en discussiëren wat je nu precies gaat doen met alle opgedane kennis en ervaring. Hoe breng je dit verder? Na afloop sluiten we de leergang af met een slotdiner, want succes moet je vieren!
De beste docenten staan voor je klaar
Wim Witteveen is een van de founding partners van AlliantiePartners. Vanuit zijn vroegere directie- en bestuurdersfuncties loopt het aangaan en managen van partnerships als rode draad door zijn carrière. Hij heeft de methodieken en tools van AlliantiePartners niet alleen mede ontwikkeld, maar ook toegepast bij vele organisaties in diverse branches. Hij levert zowel een bijdrage aan strategische vraagstukken rondom allianties als aan de praktische inrichting ervan. Dit vanuit de overtuiging dat allianties als organisatievorm alleen maar zullen groeien en het idee dat wanneer alliantiemanagement als expertise wordt benaderd, het succes van allianties sterk toeneemt.
Peter de Roode is afgestudeerd onderwijskundige, een ervaren trainer en zelfstandig organisatieadviseur. Hij heeft als motto: “Het verbinden van de onder- en bovenstroom in organisaties”. Dit doet hij met Action Learning op de werkvloer, waarbij draagvlak wordt gecreëerd bij medewerkers voor veranderingen, en innovaties van onderaf worden gestimuleerd. Hij heeft hier verschillende boeken over geschreven en houdt zich momenteel bezig met onderzoek naar het ‘nemen van verantwoordelijkheid’. Peter is werkzaam voor zowel profit als non-profit organisaties.
We starten binnenkort weer een nieuwe Leergang Alliantiemanagement.
AlliantiePartners heeft methodieken en tools ontwikkeld voor het aangaan, inrichten en managen van allianties. Dit materiaal zal ingezet worden voor de leergang en is voor deelnemers toegankelijk via de online kennisbank van de AlliantieSociety. Ter voorbereiding aan de leergang wordt gevraagd om een AlliantieScan in te vullen vanuit je eigen praktijk. Hiermee wordt je op praktische wijze geconfronteerd met de vragen die binnen jouw organisatie spelen over de inrichting en het managen van een alliantie.
Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden. Het landgoed ligt op 6 hectare eigen bosgebied, aan de rand van landgoed Den Treek. Vanaf de A28 [afslag Leusden-Zuid] is de opleidingslocatie nabij Utrecht met de auto in 2 minuten bereikbaar.
EUR 3.195,- (inclusief arrangementskosten, excl. BTW)
De algemene voorwaarden van de AlliantiePartners Academy kun je hier downloaden.
Lesdagen Leergang 2022 |
---|
Datum wordt later bekend |
Schrijf je in voor de Leergang Alliantiemanagement Zorg en Sociaal Domein