HET PROGRAMMA
Het programma van de leergang Alliantiemanagement beslaat een periode van 5 maanden waarin je onder meer aan de slag gaat met je eigen praktijkcase. (Onderstaand programma is onder voorbehoud en kan nog gewijzigd worden.) Binnen deze periode zijn er in totaal 5 cursusdagen. Tijdens iedere cursusdag wordt direct de vertaling gemaakt van de theorie naar de eigen praktijk. Ook zijn er sparringsessies met de andere deelnemers en de docenten. De onderwerpen die aan bod komen, zijn:
Dag 1: Emile Kouwenhoven en Wim Witteveen MM
SAMENWERKEN VANUIT JE STRATEGIE
De eerste dag staan de volgende onderwerpen op het programma. Allereerst presenteert iedere deelnemer zichzelf, de organisatie en welke plek samenwerken heeft. Je eigen case breng je in als huiswerkopdracht voor dag 2.
Daarnaast behandelen we de onderwerpen alliantiestrategie, – Make, buy or ally – Fasering bij partnerships – Rollen in partnership management.
Je werkt gedurende de leergang in vaste subgroepen wat ook gelijk intervisie groepen zijn. We werken met verschillende break outs sessies om met de theorie aan de slag te gaan. Deze methodiek volgen we iedere opleidingsdag.
Dag 2: Drs. Peter de Roode en Wim Witteveen MM
MANAGEMENT & ORGANISATIE
Vandaag leer je alles over managen van allianties en het evalueren van partnerships. Veel aandacht voor de “zachte” kant van samenwerken. Hoe maak je samenwerkingsteams succesvol en wat is daar voor nodig binnen de eigen organisatie? En Je maakt kennis met de theorie Alliantie ontwerp.
Dag 3: Prof dr. Toni Sfirtsis en Wim Witteveen MM
INNOVATIE, ECOSYSTEMENEN EN SAMENWERKEN
Op dag 3 ga je aan de slag met het evaluatieproces en eventuele aanpassing of beëindiging. Daarnaast staat samenwerken met anderen voor innovatie op de agenda en samenwerken in ecosystemen. Vrijwel geen enkele organisatie kan nog alleen innoveren. Maar hoe doe je dat succesvol als je nog niet eens weet wat precies de uitkomst is?
Dag 4: Dr. Ing. Jacques Reijniers MBA en Wim Witteveen MM
INKOOP; DE KLANT/LEVERANCIER RELATIE
Deze dag in het teken van samenwerken met leveranciers. Wanneer wordt een leverancier een partner en wat betekent dit? Want klant/leveranciers relaties hebben van nature ook tegenstelde belangen in zich. Hoe ga je hier mee om? Alliantiemanagement biedt daarbij veel toegevoegde waarde ten opzichte contract en leveranciersmanagement. Partnerselectie, start up en onderhandeling zijn ook onderdeel van deze dag.
Dag 5: Prof dr. Toni Sfirtsis en Wim Witteveen MM
EINDPRESENTATIE
Vandaag staat de presentatie van je eigen case centraal en krijg je feedback van je medestudenten en docenten. Ook gaan we in op de vraag; en hoe nu verder? Nadenken en discussiëren wat je nu precies gaat doen met alle opgedane kennis en ervaring. Hoe breng je dit verder? Na afloop sluiten we de leergang af met een slotdiner en certificaatuitreiking.
DE DOCENTEN
De beste docenten staan voor je klaar
Wim Witteveen MM
Wim Witteveen is een van de founding partners van AlliantiePartners. Vanuit zijn vroegere directie- en bestuurdersfuncties loopt het aangaan en managen van partnerships als rode draad door zijn carrière. Hij heeft de methodieken en tools van AlliantiePartners niet alleen mede ontwikkeld, maar ook toegepast bij vele organisaties in diverse branches. Hij levert zowel een bijdrage aan strategische vraagstukken rondom allianties als aan de praktische inrichting ervan. Dit vanuit de overtuiging dat allianties als organisatievorm alleen maar zullen groeien en het idee dat wanneer alliantiemanagement als expertise wordt benaderd, het succes van allianties sterk toeneemt.
Dr. ing. Jacques Reijniers MBA
Jacques Reijniers is directeur/eigenaar van Apollo Consultancy BV. Tot medio 2014 was hij tevens parttime hoogleraar inkoopmanagement (NEVI leerstoel) en parttime directeur van de Lean management leerfabriek, beide aan Nyenrode Business Universiteit. Eerder was hij directievoorzitter van Het NIC, bestuurder, partner en consultant bij PwC en industrial engineer bij Cincinnati Milacron. Op genoemde gebieden publiceert hij frequent, heeft hij boeken op zijn naam staan, is hij gastspreker, en doceert hij veelvuldig aan verschillende universiteiten, business scholen en instellingen in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Hij studeerde werktuigbouw, Commerciële Techniek, MBA en is gepromoveerd in de Economische Wetenschappen.
Prof. dr. Toni Sfirtsis
Toni Sfirtsis is expert op het gebied van strategische innovatie. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met het adviseren en ondersteunen van organisaties in het vaststellen van hun toekomstige innovatieruimte, met het vertalen hiervan naar concrete management keuzes en hoe deze vervolgens te implementeren. Hij is een veelgevraagd spreker op het gebied van strategische innovatie. Prof. Sfirtsis is associate partner van Business Innovation Architects en is naast de AlliantiePartners Academy ook verbonden aan de Universiteit van Antwerpen en Business School Nederland.
Emile Kouwenhoven
Emile Kouwenhoven heeft meer dan 20 jaar ervaring als senior manager bij een aantal grote en middelgrote organisaties en als business consultant binnen diverse sectoren. Emile helpt je bij verandertrajecten, het ontwerp en de uitvoering van strategische samenwerkingen.
Drs. Peter de Roode
Peter de Roode is afgestudeerd onderwijskundige, een ervaren trainer en zelfstandig organisatieadviseur. Hij heeft als motto: “Het verbinden van de onder- en bovenstroom in organisaties”. Dit doet hij met Action Learning op de werkvloer, waarbij draagvlak wordt gecreëerd bij medewerkers voor veranderingen, en innovaties van onderaf worden gestimuleerd. Hij heeft hier verschillende boeken over geschreven en houdt zich momenteel bezig met onderzoek naar het ‘nemen van verantwoordelijkheid’. Peter is werkzaam voor zowel profit als non-profit organisaties.
PRAKTISCHE INFORMATIE
We starten binnenkort weer een nieuwe Leergang Alliantiemanagement
Lesmateriaal
AlliantiePartners heeft methodieken en tools ontwikkeld voor het aangaan, inrichten en managen van allianties. Dit materiaal zal ingezet worden voor de leergang en is voor deelnemers toegankelijk via de online kennisbank van de AlliantieSociety. Voor aanvang van de leergang zal er een persoonlijke intake worden gedaan. We nemen de leergang door en eventuele vragen kunnen beantwoord worden. Ook bespreken we welke case je denkt in te brengen (opdracht voor na dag 1) omdat je altijd met je eigen praktijk werkt. Ook zullen we je vragen een korte introductiepresentatie voor te bereiden.
Locatie
Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden. Het landgoed ligt op 6 hectare eigen bosgebied, aan de rand van landgoed Den Treek. Vanaf de A28 [afslag Leusden-Zuid] is de opleidingslocatie nabij Utrecht met de auto in 2 minuten bereikbaar.
Kosten
De kosten bedragen € 4.895,- (inclusief arrangementskosten, excl. BTW)
De algemene voorwaarden van de AlliantiePartners Academy kun je hier downloaden.
Lesdagen
Lesdagen Leergang 2023 |
---|
We starten weer in oktober 2023. Data worden nog bekend gemaakt. |
INSCHRIJVEN
Schrijf je in voor de Leergang Alliantiemanagement