
Blockchange
Nederland is Europees gezien een voorhoedespeler op het gebied van blockchain initiatieven. Zowel de overheid als het bedrijfsleven zetten tal van samenwerkingen op om de mogelijkheden te verkennen. Ook zijn er de afgelopen jaren honderden pilots gestart om samen met de betrokken ketenpartners de eerste stappen in de praktijk te zetten. Blockchain is here to stay. Daar is geen enkele discussie over. Want sinds de introductie van het internet is er niet meer zo’n wereldwijde omarming van technologische ontwikkeling geweest als voor de blockchaintechnologie. Maar de techniek op zich is slechts een beperkt deel van de materie. Het merendeel van de energie gaat vooral zitten in de organisatorische change of mind. Want het vraagt nogal wat van de interne organisatie én de ketenpartners om efficiënt samen te werken via een gedistribueerde database.
Masterclass Blockchain Alliantie Hypotheek en Vastgoed
AlliantiePartners organiseert op frequente basis masterclasses. Tijdens de laatste thema-masterclass hebben we samen met een blockchain expert en diverse ketenpartners uit de hypotheek- en vastgoedsector een verkenning gedaan hoe de blockchaintechniek, en vooral het blockchain-gedachtengoed, van toegevoegde waarde kan zijn voor de consument en de betrokken ketenpartijen. Als je nu als consument een woning koopt en financiert krijg je te maken met meerdere partijen die je verwelkomen in ieders interne ecosysteem, waarbij het schakelen met de andere partijen vaak met zich meebrengt dat je als consument herhaaldelijk onnodig veel persoonlijke data moet delen en je je meerdere malen moet identificeren. Het via een blockchain samenwerken binnen 1 keten-ecosysteem geeft je de mogelijkheid om met een digitale identiteit ‘near realtime’ validaties te laten uitvoeren en te delen met andere ketenpartners mits zij voor jou ook van toegevoegde waarde zijn in jouw klantreis. Mede mogelijk gemaakt door smart contracts en smart oracles. Alles op basis van het ‘need-to-know’ principe: enkel relevante data en reeds uitgevoerde validaties worden gedeeld. Je blijft als consument dus volledig in control van jouw eigen data. Het is dan ook niet voor niets dat partijen blockchain en General Data Protection Regulation (GDPR) als onlosmakelijk verbonden thema’s beetpakken.
Vertrouwen, wederkerigheid en Proof of Concepts
Het samenwerken in een dergelijke blockchain vraagt veel van de betrokken partijen. Is de hele interne organisatie aligned voor de doelen en de wijze waarop een en ander wordt ingericht? Er moet een hoge mate van vertrouwen zijn tussen de partijen; de uitkomsten van een dergelijk innovatietraject zijn bij aanvang behoorlijk onzeker waardoor het vertrouwen in de andere partijen sterk moet zijn. Er moet ook een zekere mate van gelijkwaardigheid aanwezig zijn. Om het doel te bereiken zal iedere partij intrinsiek gemotiveerd moeten zijn en van daaruit bereid zijn extra investeringen in tijd of geld te doen. Naast vertrouwen speelt wederkerigheid dus een cruciale rol. Tot slot is het ook heel belangrijk om bij dergelijke grote thema’s vooral in beweging te komen en te blijven. De eerste waardevolle stap is dan ook vaak een Proof of Concept. Een eerste verkenning of een onderdeel van het gewenste blockchain proces ook daadwerkelijk gaat werken. En dat is gelijk een mooie test of de alliantie goed voelt en het fundament van de relatie sterk genoeg is voor vervolgstappen. Tip: combineer het opzetten van een Proof of Concept met het maken van een gezamenlijk alliantieontwerp.
Ook een thema masterclass bijwonen of een in-company-masterclass organiseren? Neem contact met ons op!
Gert Vasse
AlliantiePartners