
De kracht van belangen
Steeds meer organisaties zoeken elkaar op om samen te werken. Door actief innovatie te stimuleren en krachten te bundelen met anderen, realiseren organisaties gezamenlijk prachtige doelen, die anders voor hen beiden buiten hun bereik waren gebleven. Om die reden werken bijvoorbeeld steeds meer grote productleveranciers of dienstverleners samen met tech-bedrijven. We zien dat in verschillende branches, zoals de financiële dienstverlening en de uitgeverijbranche. Met wisselend succes. Het is onze ervaring dat organisaties die eerlijk en duidelijk zijn over de gezamenlijke en individuele belangen, het meest succesvol zijn.
Dat de bloedgroepen en belangen van grote productleveranciers of dienstverleners en tech-bedrijven behoorlijk van elkaar afwijken, blijkt uit een kwalitatief onderzoek, dat wij recent voor een netwerkbijeenkomst deden. Gert Vasse schreef er voor AlliantiePartners al eens een blog over.
De verschillen tussen de organisaties vormen een perfecte basis voor samenwerking in innovatie. Belangrijk daarbij is dat de betrokken organisaties eerlijk en duidelijk zijn over zowel de gezamenlijke, als de individuele belangen. Organisaties hebben de neiging zich vooral te focussen op de gezamenlijke belangen. Dat is leuk, niet bedreigend en daar is de samenwerking juist op gebaseerd! Door ook de (échte, onderliggende) individuele belangen vast te stellen, vergroten organisaties de succeskans van hun samenwerking aanzienlijk. Het creëert duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen en voorkomt onaangename verrassingen in de toekomst.
Een voorbeeld hiervan uit mijn eigen verleden is een samenwerking tussen 2 organisaties, van wie de dienstverlening mooi in het verlengde van elkaar leek te liggen. Plannen voor een verregaande samenwerking werden gesmeed. Er werd vooral gefocust op de gezamenlijke belangen en doelen. De individuele belangen leken partijen over en weer duidelijk. Toch bleek achteraf dat het échte individuele belang van één van de partijen het principe ‘keep your friends close, keep your enemy closer’ bleek te zijn. Beide partijen hebben onnodig veel tijd en energie gestoken in een samenwerkingstraject, dat op voorhand al gedoemd was te mislukken. Men had hier al veel sneller achter kunnen komen, als men een tandje dieper was gegaan op de individuele belangen. Het is de vraag of de organisaties dit 1:1 direct uitgewisseld zouden hebben.
De individuele belangen komen meestal niet ‘zomaar’ op tafel. Het vraagt om een kwetsbare en open opstelling van betrokken organisaties. Kan/wil je als organisatie wel het achterste van je tong laten zien? De politieke onderstroom bij met name de grote productleveranciers en dienstverleners kan sterk zijn. Er zijn verschillende manieren om de gezamenlijke en individuele belangen in kaart te brengen. Als de vertrouwensbasis al sterk is en er geen concurrerende activiteiten plaatsvinden, kunnen partijen dat onderling prima zelf doen. Er zijn ook partijen die gezamenlijk opdracht geven aan een onafhankelijke en ervaren partij, zoals AlliantiePartners, om dit proces te faciliteren.
Ons advies: Wees altijd eerlijk en duidelijk over de wederzijdse belangen om samen te gaan werken met een andere organisatie. Besteed serieus tijd en energie in het ontwerpen van de samenwerking en doe dit samen met de mensen die ook daadwerkelijk met elkaar gaan samenwerken. Dan bereik je samen fantastische resultaten, heb je lol en word je uiteindelijk beloond met tevreden klanten!
Dorine van Basten