
Een pandemie als game changer voor samenwerken
Als gevolg van de huidige corona crisis zie je overal spontane samenwerkingen ontstaan. Gevoed door gevoelens van solidariteit, verbondenheid en menselijkheid komen partijen tot elkaar om hulp te bieden in deze moeilijke tijden. Samenwerkingen zonder contracten, zonder veel na te denken over het eigenbelang en gewoon door te beginnen. Hier worden twee belangrijke principes van succesvol samenwerken geraakt; gedeelde overtuigingen en gedeelde belangen.
Gedeeld belang
Succesvol samenwerken betekent dat er ergens gedeelde belangen moeten zijn. Dat lijkt in de huidige situatie niet zo moeilijk te vinden; niemand wil ziek worden en bovendien hebben we de zorg voor onze medemens. Het belang is dan ook groot en vooral heel zichtbaar. De dagelijkse stroom aan berichtgeving over de corona crisis maakt dat de sense of urgency bijzonder groot is. En anders zorgen de opgelegde maatregelen van afstand houden en thuis blijven wel voor het constant aanwezige besef dat we dit alleen maar samen kunnen oplossen. Het gedeeld belang is hier existentieel; overleven van jezelf en je naasten.
Gedeelde overtuiging
Het tweede punt, gedeelde overtuigingen, speelt ook een grote rol. Een samenwerking wordt hechter als er naast gedeelde belangen, ook gedeelde overtuigingen zijn. Het eens zijn over de noodzaak van de maatregelen, de richting die het op gaat, wat er nodig is om samen te kunnen overleven verstrekt de samenwerking.
Hierdoor ontstaan samenwerkingen die we normaal niet zouden zien. Hotels die nu opvang regelen voor daklozen, zoals Hotel Schimmelpenninck Huys in Groningen. Beddenfabrikant Auping en een ontwerpstudio die mondkapjes maken. Bavaria die nu handgel maakt. En dat voorbeeld wordt inmiddels breed gevolgd. Prachtig om te zien hoe met veel creativiteit en met een ideële doelstelling, nieuwe samenwerkingen tot stand komen.
‘De wereld zal niet herstellen naar al het oude.’
Terug naar normaal?
Wanneer weten we niet, maar op enig moment gaat het land weer “open”. Dat we weer terug gaan naar “normaal”, geloof ik niet helemaal in.” Dat veel zaken weer hetzelfde worden als voorheen, dat zal ongetwijfeld zo zijn. Maar de huidige crisis is zo uniek en ingrijpend, dat er nieuwe verbanden en coalities ontstaan. Doelstellingen van organisaties kunnen ingrijpend wijzigen, het weer opkrabbelen na de crisis vraagt van iedereen weer iets anders. Het is de vraag in hoeverre bestaande allianties nog relevant blijken te zijn of zelfs blijven bestaan. En zal er iets nieuws voortkomen vanuit alle nieuwe en onwaarschijnlijke allianties die nu ontstaan? Ook dan spelen gedeelde belangen en gedeelde overtuigingen een rol. Maar dan zal er wel weer meer eigenbelang in zitten. De wereld zal niet herstellen naar al het oude. Maar zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Hiermee is deze pandemie een game changer geworden voor bestaande en nieuwe partnerships.
Wim Witteveen
AlliantiePartners