
Hoe meer sociale contractering, hoe beter! Of toch niet?
In Nederland zijn er in totaal 352 gemeenten die, als het gaat om zorg, soms een gezamenlijk inkoopprogramma hebben. Maar ook individueel aanbestedingsprocedures inrichten om zo met zorgaanbieders een sociale contractering aan te gaan.
Appèl op samenwerken in het sociaal domein
Vanuit de kant van gemeenten een kriem om deze hele inkoopprocedure in te richten, vanuit de kant van de aanbieders een administratieve last om elke keer weer een nieuwe sociale contractering aan te gaan en mee te doen in de aanbestedingsprocedure. En dan kennen we ook nog eens zoiets als onderaannemerschap. Je begrijpt het al, er wordt een enorm appèl gedaan op samenwerken in het sociaal domein.
‘Dat zijn er ongeveer 125 teveel’
Streef naar goede samenwerkingsrelatie
Een tijd geleden vertelde een organisatie mij trots dat ze met 152 gemeenten een aanbesteding/ sociale contractering hadden. “Dat zijn er ongeveer 125 te veel ” , zei ik en hun monden vielen open van verbazing en ze liepen nog net niet rood aan. Gelukkig vervolgde ik snel mijn verhaal dat meer niet altijd beter is. De tijd die je besteedt aan het aangaan van al deze contracten, kun je beter besteden aan het aangaan van een
Juiste focus
Zo was ik een tijd geleden bij een gemeente, die mij vertelden dat ze alleen al voor zorg een paar honderd aanbieders hebben. Uit onderzoek en artikelen is te lezen dat gemeenten minder zorgaanbieders willen; de sociale wijkteams zien soms door de bomen het bos niet meer. Dit bewerkstelligen zij vaak door veel controle en systemen toe te passen. Helaas noodzakelijk, maar hierdoor ontstaat er vaak een enorm bureaucratische last en vindt er een verschuiving in focus plaats naar de procedure en niet naar welke waarde hebben wij voor de ‘kwetsbare’ inwoner. Dit kan door goed samenwerken zo mooi anders.
Leg de lat aan de voorkant hoog, zodat er kwalitatief aanbod is en de inwoners goed worden ondersteund. Er is tussen zorgorganisaties en gemeentes een wederzijdse afhankelijkheid. Werk aan vertrouwen. Stimuleer samenwerking tussen buurthuizen, kerken en (sport)verenigingen. Zo wordt er in het preventieve veld al veel opgevangen of gesignaleerd waardoor vervolgens, door de goede samenwerkingen, de hulpvraag van de kwetsbare inwoner snel opgepakt kan worden.
Hoe meer er goed wordt samengewerkt, hoe beter!
Clemens Knispel
AlliantiePartners