
Kleurverschil Financials & FinTechs perfecte basis voor samenwerking in innovatie
Op 22 november hebben we vanuit AlliantiePartners het senior management van een aantal financials en fintechs uitgenodigd om samen te inspireren en te brainstormen over het actuele thema Innovatie en Samenwerken. De financiële dienstverlening kan niet meer zonder samenwerking met startups & fintechs. Maar samenwerken in innovatie vraagt wel een andere aanpak.
Kleurverschil
Uit een enquête onder de deelnemers blijkt een duidelijk kleurverschil tussen financials & fintechs:
* Financials scoren hoog op de waarden machtig, discipline en rationaliteit;
* Fintechs scoren hoog op de waarden praktisch, delen, sociaal, intuïtief en transparant;
* Er is een gedeelde waarde op standvastigheid en authenticiteit.
Afgelopen jaren zijn behoorlijk meters gemaakt in de wijze van samenwerking. Toekomstvisies worden gedeeld en komen vaak overeen. Wel is er een duidelijk tempoverschil. Fintechs ontwikkelen vaak met de gordijnen dicht nieuwe functies. Ze ervaren na het “hello world”-moment een aanzienlijke periode van tractie krijgen bij financials, voordat een nieuwe functie in gecombineerde vorm daadwerkelijk de markt in gebracht kan worden. Dit fenomeen is vanuit de hype-cycle (Gartner) overigens kenmerkend. Nieuwe technologische triggers hebben simpelweg enkele jaren tijd nodig om van impactvolle betekenis te worden in de maatschappij. Die periode ervaren fintechs vooral als veel tijd en energie stoppen in het vaak om-niet delen van visies en oplossingsrichtingen. Er is al enige tijd geen discussie meer over het gezamenlijke leveren van toegevoegde waarde aan klanten op basis van innovatie in waardeproposities. Maar hoe kun je nu samen sneller up to speed raken?
3 succesfactoren
Als AlliantiePartners werken we bij het opzetten en begeleiden van strategische partnerships vaak vanuit het alliantiebouwstenen-model. Dit model is onderverdeeld in diverse categorieën harde factoren en zachte factoren, met uiteraard een onderlinge invloed op elkaar. Financials focussen vaak op de harde factoren zoals juridische vorm, financiële afspraken, gezagsverhoudingen, doel-plan-control en conflictoplossing. Terwijl fintechs vooral de samenwerking insteken vanuit de zachte factoren leiderschap, cultuur, vertrouwen-commitment en normen & waarden. De combinatie van deze harde en zachte factoren is de perfecte match voor samenwerking in innovaties. Met een open dialoog met focus op de volgende 3 succesfactoren zal het gewenste strategische partnership sneller vorm krijgen:
1. Samenwerken met andere partijen betekent per definitie het opgeven van een deel van je eigen autonomie;
2. Wederkerigheid is belangrijker dan gelijkwaardigheid;
3. Hoe meer onzekerheid over de uitkomst (kenmerkend voor innovatie), hoe belangrijker het bouwen aan vertrouwen. Ondanks een natuurlijke drang naar control en beheersing.
Dat alles vraagt om de juiste mindset van beide organisaties in alle gelaagdheden: van commerciële proposities t/m de inkoop. Je hebt dus samenwerkingsvaardigheden nodig. Na de dialoog is de next step het maken van in eerste instantie een individueel alliantieontwerp om dit vervolgens samen met je strategische partner(s) te brengen naar een gezamenlijk gedragen alliantieontwerp.
Gert Vasse