
Nederland kampioen samenwerken?!
Drie dagen geleden, op 5 februari 2018, opende koningin Maxima het Oncode Instituut. Dit was aanleiding voor Robbert Dijkgraaf – Nederlands meest bekende wetenschapper – om Nederland diezelfde avond in De Wereld Draait Door tot wereldkampioen samenwerken te kronen. Wat is er zo bijzonder aan het Oncode Instituut? en hoe komt het dat de oprichting van een dergelijk instituut (alleen) in Nederland mogelijk is? En wat leren we van het antwoord op deze vragen als het gaat om het management van samenwerkingen en allianties? Deze vragen staan centraal in dit blog.
Wat is Oncode Instituut? Dit instituut is een samenwerking tussen het Nederlandse Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek, UMC Utrecht, Hubrecht Instituut, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Radboudumc, AMC Amsterdam, Leids Universitair Medisch Centrum, Princes Maxima Centrum voor kinderoncologie en de Radboud Universiteit. Het doel van de samenwerking is: “in een versneld tempo zorgen dat excellent fundamenteel onderzoek uitmondt in betere behandelingen tegen kanker”.
Centraal bij het bereiken van dit doel staat samenwerking tussen de partners. Het instituut dient de cultuur in het netwerk te versterken, zodat de vertaling van kennis naar concrete kankerbehandelingen even ‘sexy’ wordt als de ontwikkeling van fundamentele kennis. Wetenschappers en onderzoeksinstituten worden beoordeeld op het aantal gepubliceerde wetenschappelijk artikelen, waardoor de focus vooral ligt op de ontwikkeling van fundamentele kennis en minder op de versnelling van de implementatie. Dit sluit aan bij de ervaring die we bij AlliantiePartners hebben met innovatie in bredere zin: alleen kun je snel en veel nieuwe innovaties bedenken en testen, maar bij de implementatie heb je samenwerking nodig, anders kom je nergens.
Maar hoe komt het dan dat we in Nederland zo goed zijn in samenwerking? Robbert Dijkgraaf beschrijft in DWDD dat het in de Verenigde Staten onmogelijk zou zijn dat verschillende kennisinstellingen een dergelijke samenwerking zouden opzetten. Een van de manieren om hiernaar te kijken is wat ons land onderscheidt van een land als de Verenigde Staten. De website van het Hofstede Insights biedt de mogelijkheid om culturen te vergelijken op zes dimensies: power distance, individualism, masculanity, uncertainty reduction, long term orientation en indulgance.
Het plaatje hierboven laat zien dat het grootste verschil tussen beide landen zit in de score op ‘masculanity’. In de praktijk van het samenwerken betekent dit dat de Amerikanen meer op het ego gericht zijn, economische groei centraal stellen en conflicten oplossen op basis van krachtmeting. Nederlanders zijn volgens deze data meer gericht op de relatie, kwaliteit van leven en wij lossen conflicten op door te onderhandelen. Nederlanders zijn niet alleen beter in staat om samen te werken, maar wij werken ook anders samen dan Amerikanen. Wij onderscheiden ons overigens niet alleen van de Amerikanen, maar ook van andere landen zoals China. En niet alleen landen verschillen van elkaar maar ook individuen, organisaties, sectoren en continenten verschillen van elkaar in de mate waarin en de manier waarop samenwerking mogelijk is.
Samengevat: wat leren we van het Oncode Instituut en de analyse Robbert Dijkgraaf? Individuen, organisaties, sectoren, landen en continenten verschillen van elkaar als het gaat om de bereidheid tot en de manier waarop zij willen samenwerken. Dit heeft grote invloed op de kans van slagen van samenwerking. De case maakt ook duidelijk dat de voordelen van samenwerking vaak zit in de implementatiefase waarin de samenwerkingspartners het sterkst op elkaar aangewezen zijn en hun individuele doelstellingen niet alleen kunnen bereiken. En tot slot; wij hebben in Nederland een prachtige uitgangspositie om samen te werken en zouden deze volop moeten benutten om alle nieuwe ideeën en technologieën die op ons af komen in te zetten om de kwaliteit van leven te verhogen. En met de export van ons implementatievermogen kunnen we tegelijkertijd prachtig onze economische positie versterken.
Ziet u kansen? Wij gaan graag met u in gesprek!
Jorrit Hoekstra
AlliantiePartners