
Omgaan met gevoelens bij de beëindiging van een alliantie
Tussen de 60% en 70% van de allianties zijn niet succesvol. Het is altijd leuk om stil te staan bij succesverhalen, maar hoe zorg je ervoor dat je een minder succesvolle alliantie op een succesvolle, professionele manier beëindigt? Ik was als adviseur recent betrokken bij de beëindiging van een alliantie.
Rouwverwerking
De alliantiemanagers die ik begeleidde, doorliepen een proces dat Kübler-Ross beschrijft als het proces van rouwverwerking. De managers zijn betrokken geweest bij het ontwerpen en opzetten van de alliantie en hebben met man en macht geprobeerd de alliantie productief te maken. Er is zelfs een gemeenschappelijk gevoel van identiteit ontstaan bij de alliantiepartners. Als de samenwerking dan toch niet slaagt, zijn er eerst gevoelens van ontkenning, daarna frustratie en tot slot berusting dat het niet gelukt is. Deze gevoelens kunnen in de weg zitten bij het op een goede manier omgaan met de beëindiging van de alliantie.
‘Er zijn eerst gevoelens van ontkenning, daarna frustratie en tot slot berusting dat het niet gelukt is.’
Reflecteren, evalueren en leren
Het is het gemakkelijkst om snel door te gaan met andere zaken als je gefrustreerd bent over het falen van de alliantie. Maar dat is zonde! Tijdens de alliantie heb je vaak niet de mogelijkheid om te evalueren. Dus een beëindiging is een uitgelezen moment om terug te kijken en daarvan te leren. Bijvoorbeeld als je als organisatie de geleerde lessen wilt benutten voor het professioneler en succesvoller inrichten van toekomstige samenwerkingen. Organisaties met veel ervaring, ook met gefaalde allianties, zullen succesvoller zijn bij het aangaan van nieuwe allianties. Dat geldt echter alleen als ze als lerende organisatie omgaan met het falen van een alliantie.
Communiceren
Ook als het gaat om de reputatie van je organisatie, kunnen gevoelens in de weg zitten. Je zult op een constructieve manier moeten communiceren over het beëindigen van de alliantie. Als je niet communiceert, dan geven mensen hun eigen invulling aan de redenen achter het “falen”. Beter dus om de motivaties om te stoppen zélf te delen. Daarbij is het van belang om met respect over elkaar te praten. Je komt elkaar in de toekomst vast weer tegen. Daarnaast kan het communiceren over de redenen van beëindiging van de alliantie helpen om toekomstige samenwerkingen niet in de weg te zitten. Je kunt deze communicatie daarom maar het beste zien als een serieus project en een uitgelezen kans om jezelf als serieuze samenwerker in de markt te zetten voor potentiële nieuwe partners.
Jorrit Hoekstra
AlliantiePartners