
Purpose x Partners = Blow of Flow?
Nieuw paradigma
Waarom kondigt ABN AMRO deze week aan partner te worden van Alliantie Nederland Rookvrij? Marketing guru Philip Kotler beschreef in 2011 in het artkel The Environmental Imperative and What Companies Are Doing Today dat we in een tijdperk zijn beland waarin bedrijven steeds vaker geconfronteerd worden met de noodzaak van demarketing en social marketing.
Bedrijven zijn van nature gericht op de toepassing van marketing gericht op groei: GROW OR DIE. De nieuwe wil (en soms door de overheid of publieke opinie opgelegde noodzaak) van bedrijven om ook te werken aan het verminderen en ombuigen van schadelijk consumentengedrag maakt dat zij door middel van allianties willen leren van overheden en maatschappelijke organisaties over hoe zij dat kunnen doen. ABN AMRO CEO Kees van Dijkhuizen:
“[…] Als vervolgstap sluiten we ons nu aan bij deze grote maatschappelijke coalitie en hopen we verder te leren van organisaties die hier ook actief mee bezig zijn.”
Nieuwe allianties

Logo Responsible flushing alliance
Zo ontstaan er veel verschillende nieuwe samenwerkingsverbanden gericht op het oplossen van maatschappelijk problemen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een groep van organisaties die zich inzet voor een probleem. De alliantie met misschien wel de meest komische naam is de Responsible flushing alliance. Deze alliantie, die onder andere bestaat uit de fabrikanten van babydoekjes, is gericht op heldere en eenduidige consumentenvoorlichting. De Nederlandse variant gaat onder de naam Weet wat je doorspoelt.

Campagne KPN
Purpose & Groei
Dat demarketing en social marketing in opkomst zijn wil niet zeggen dat ook op groei (omzet, winst, BBP) gerichte marketing niet op Purpose gebaseerd kan zijn. Zo is de samenwerking van Coca-Cola met WOMEN Inc gericht op diversiteit en inclusiviteit. In tegenstelling tot het duurzaamheid- en gezondheidsvraagstuk – die vaak vragen om consuminderen – leidt emancipatie juist tot economische groei, vooral in opkomende economieën. Als nieuwe groepen consumenten ineens mee kunnen doen met het economische verkeer dan biedt dit kansen voor fabrikanten en dienstverleners. Zie ook de huidige campagne van KPN hier op inspeelt.
Inclusiviteit en het vertrouwen tussen verschillende groepen in de samenleving zijn bovendien belangrijke voorwaarden voor welvaart en de groei van de markten in een samenleving. Misschien is dat de reden waarom Coca-Cola elk jaar tijdens de superbowl een verbindende rol probeert te spelen in de Verenigde Staten. Dit jaar (2019) met de commercial A coke is a coke.
De onderstroom
Wat wil ik zeggen met al deze voorbeelden? Het maakt niet uit wat voor doel jouw alliantie precies heeft. Als Purpose in het spel is dan speelt ook de onderstroom een belangrijke rol (zie hier voor een toelichting van dit begrip door Peter de Roode; docent van de AlliantiePartners Academy). Want wat betekenen duurzaamheid, gezondheid en inclusiviteit eigenlijk voor jou en je alliantiepartner? Bespreek je dit expliciet aan het begin van het aangaan van de samenwerking? Of kom je er na een aantal maanden achter dat je wel dezelfde woorden gebruikt, maar dat ze eigenlijk een hele andere betekenis hebben voor je partner dan voor jou?

Figuur: Belang van de relatie tussen onder- en bovenstroom
Blow
Geen juridisch contract of gedetailleerd functioneel ontwerp van de samenwerking gaat je in deze gevallen helpen. Je gaat een proces in waarin jij en je partner de morele verantwoordelijkheid hebben om elkaar op te zoeken (toenadering), te leren gedurende het proces (ontwikkeling) en je daar naar te gedragen in de dagelijkse praktijk (handeling). In de ideale situatie leidt dit tot een situatie waarin 1 + 1 = 3 (of zelfs oneindig) is. Maar als Purpose voor beide partners een grote rol speelt vanuit een totaal andere identiteit dan kan dit ook tot een explosief (of implosief) einde van een samenwerking leiden. Juist omdat het project voor beide partners zo’n belangrijke -maar niet dezelfde- betekenis heeft.
Flow
In de mooiste samenwerkingen leidt ‘het samenwerken’ tot wederzijdse beïnvloeding van betekenis. Dit proces wordt ook wel intraceptie genoemd: het ontvankelijk zijn voor gevoelens en denkbeelden van de ander. Dat maakt het verschil tussen beide partners ook juist interessant, mits je aandacht hebt voor elkaars onderstroom. Denk aan Lennon en McCartney, Luke Skywalker en Han Solo, de archetypische Alfa en de Bèta, enzovoort.
Wat denk jij? Leidt verschil tot grotere kans op falen of juist tot een hogere opbrengst van samenwerking? Op dit moment doen wij in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar dit onderwerp (blijf op de hoogte door je hier aan te melden). In een latere blog zullen we verder aandacht besteden aan dit onderwerp en de uitkomsten van het onderzoek.
Jorrit Hoekstra
AlliantiePartners
Philip Kotler (2011). The Environmental Imperative and What Companies Are Doing Today. Geraadpleegd op 19 februari via Academia.edu.