
Samen delen
Samen sterk in tijd van crisis? Mensen trekken de hele supermarkt leeg als het even spannend wordt. Hoe komt het dat we ons daardoor laten verrassen?
Eigenbelang
Wat we met zijn allen niet zo goed kunnen accepteren, is dat iedereen een eigenbelang heeft en er zich ook naar gedraagt. De individuele Nederlander denkt nog altijd voornamelijk aan zichzelf. Niets is meer menselijk. En dat menselijke onderschatten, wordt ons probleem, wanneer het spannend wordt.
Want wanneer we accepteren dat iedereen een eigenbelang heeft te ‘verdedigen’ en dat meenemen als een gegeven, dan zijn we in ieder geval voorbereid op gedrag dat daaruit voortvloeit. En naast eigenbelang heeft iedereen ook een bijzondere kracht in zich, of een talent. Meestal zijn we druk met onze kracht of ons talent te gebruiken om onze belangen te behartigen. Als we het vervolgens weer hebben over “Samen sterk” dan bedoelen we daar vaak mee: onze talenten en krachten bundelen. Maar laten we dan niet weer de fout maken door te onderschatten of niet te accepteren dat we primair gericht zijn op ons eigenbelang. Ook bij samenwerken.
Magische formule
Als we samen gaan werken met elkaar en we leggen zowel onze kracht als onze belangen tegelijkertijd op tafel, dan ontstaat er in mijn ogen een magische formule. We gaan elkaar dan opzoeken in onze kwetsbaarheid. Want als jouw belangen gedurende lange tijd niet behartigd worden, dan trek je aan het kortste eind. Dat idee zorgt voor angst. En dat geldt voor alle partners. De magische formule openbaart zich in echt contact als die angst met elkaar wordt gedeeld. En pas in dat echte contact gaan we met elkaar meedenken.
‘De magische formule openbaart zich in echt contact als die angst met elkaar wordt gedeeld.’
Eigenbelang zien en accepteren is ook het risico op bepaald gedrag kunnen voorspellen. Interessant is het om deze exercitie eens te doen met jouw partners en dat ook eens te verifiëren in een gesprek door het stellen van een aantal “Socratische” vragen, zoals: “Wat betekent onze samenwerking voor jou, gezien vanuit jouw eigen belang?”. Je komt dan heel snel terecht bij de stevigheid van jullie samenwerking. Meestal geeft zo’n gesprek de ruimte om elkaar te helpen en daarmee de samenwerking te verstevigen.
Samen sterk in tijd van crisis is in mijn ogen dan ook elkaars angsten delen. De angst dat jouw belang niet meer behartigd kan worden. Dat je jouw mensen niet aan het werk kunt houden. Dat jouw producten niet meer verkocht worden. En misschien kan de andere partij zijn of haar kracht inzetten om jou te helpen bij dat belang. Of andersom. Waar het wel toe leidt is dat je waarschijnlijk niet verrast wordt door een “gekke move” van jouw samenwerkingspartner. Of andersom. En dat geeft vertrouwen.
Emile Kouwenhoven
AlliantiePartners