
There are more brains outside your company than inside your company.
Innoveren lijkt de laatste paar jaar een ‘heilige graal’ status te hebben bereikt in de diverse media, als het gaat over de wijze waarop een organisatie haar lange termijn continuïteit wil waarborgen. Is ook niet onterecht. Uit tal van onderzoeken maar ook uit historische feiten, blijkt dat organisaties die innoveren tot een competentie hebben verheven, te allen tijde relevant zijn en blijven voor hun markten, klanten en overige stakeholders. Jarenlang werd innoveren geassocieerd met ‘Willy Wortels’ in laboratoria die met baanbrekende ideeën komen. Met brain-nerds die met een fantastisch creatief idee in bepaalde markten compleet het marktspel op hun kop hebben gezet. Denk aan Steve Jobs, aan Jeff Bezos, aan Mark Zuckerberg, en nog velen anderen. De zogenaamde game-changers. Echter hoeveel game-changing innovaties van de afgelopen 10 jaar kun je opnoemen? Juist, vrij lastig. Want het zijn er geen 10.
In de toekomst praten we niet meer over markten, maar over platformen en business eco-systemen.
Maar de wereld is een wereld waarin concurrentievoordeel een eendagsvlieg is. Waarin marktregels continu in flux zijn. Waarin ontwikkelingen en hun consequenties complex, snel en onvoorspelbaar zijn. Waarin innoveren binnen de eigen muren, een farce is. Waarin we in de toekomst niet meer kunnen spreken over markten, maar over platformen en over business eco-systemen. Juist in deze wereld is innoveren binnen de eigen muren van de organisatie te vergelijken met, zoals een van de deelnemers van onze Leergang Alliantiemanagement treffend verwoordde, het echo-kamer effect. Vooral naar de echo van je eigen stem luisteren. Dat is net zoiets als naar je navel blijven staren. En hoe succesvoller een organisatie en zijn medewerkers is, hoe sterker de eigen echo klinkt. Hoe succesvoller hoe taaier het mentale model. Des te hoger de drempel om de eigen business overtuigingen ter discussie te stellen. Een van de meest cruciale activiteiten om tot business innovatie te komen.
Het zijn juist deze twee aspecten die organisaties dwingen om na te denken over:
- Hoe krijg ik mijn organisatie wendbaar en veerkrachtig om zo te kunnen voldoen aan de complexiteit, dynamiek en onvoorspelbaarheid van de marktomgeving?
- Hoe voorkom ik dat ik ‘verliefd wordt op mijn eigen echo?’ en op termijn niet mee relevant voor mijn marktomgeving?
De enige wijze om nu en in de toekomst wendbaar en veerkrachtig te zijn is door je organisatie veel meer op basis van platform en eco-systeem principes te organiseren. Er is geen enkele organisatie in de huidige tijd die, met vooral de huidige extreme proliferatie van specialismen, alles zelf zou moeten willen doen. Er zijn andere partijen die bepaalde activiteiten veel beter kunnen dan je eigen organisatie. Accepteer het, zoek ze op, ga met ze samenwerken, probeer allianties te smeden voor een langere tijd en bundel die afzonderlijke competenties om gezamenlijk die relevante waardepropositie voor je klanten te realiseren.
Ten tweede, wil je geen slachtoffer worden van het ‘echokamer effect’, zal je af en toe mensen in je kamer moeten toelaten, die een andere muziek spelen, een ander verhaal vertellen, oftewel, jouw echo verstoren. Oftewel, wil je jouw eigen business overtuigingen ter discussie stellen, dan zal je diversiteit moeten opzoeken. Diversiteit is cruciaal om tot innovaties te komen. Maak de ontstane spanning uit deze diversiteit productief en je komt tot uitzonderlijke nieuwe inzichten en innovaties. Zoek die samenwerking op met diverse spelers, vorm allianties voor de lange termijn en wees succesvol.
Er is een echter een basisvoorwaarde voor bovenstaande. Ben je bereid te accepteren dat:
“There are more brains outside your company than in your company?”
Toni Sfirtsis
AlliantiePartners