
We beginnen gewoon …
Partnerships starten vaak met een goede klik tussen 2 mensen van 2 verschillende organisaties en het opstellen van een business case. Waarna ‘we gewoon gaan beginnen’. De medewerkers van beide organisaties kunnen aan de slag en de inkoop-, legal- of procurement afdeling legt het partnership in een document vast. Na de feestelijke ondertekening met een persbericht en champagne, verdwijnt het document in het archief, om er vaak alleen nog uit te komen als de einddatum in zicht komt of als er problemen in het partnership zijn.
En dan?
Dan begint het echte samenwerken. En dan … ontstaan ook de eerste haarscheurtjes. Bijvoorbeeld als de strategische koers van één van de partners verandert, een initiatiefnemer van dit partnership van het toneel verdwijnt, of een deel van de organisatie het partnership niet omarmt. Dat is jammer en ook helemaal niet nodig! Er is veel meer uit een goed partnership te halen, als beide partners bij het begin beginnen. En dat is het vaststellen van de organisatiedoelen met de sleutelfiguren uit je organisatie.
Organisatiedoelen
Wat zijn de strategische organisatiedoelen en wat is ervoor nodig om die te realiseren? Is alles hiervoor in eigen huis aanwezig (Make), of zijn er onderdelen/activiteiten die extern aangetrokken moeten worden (Buy of Ally)? Welke harde en zachte factoren vinden wij belangrijk in een partnership?
Door hier in breder verband in je organisatie vooraf aandacht aan te besteden in een ontwerp, verhoog je de kans op het succesvol realiseren van de organisatiedoelen aanzienlijk. Toegegeven, dit lijkt een open deur. Maar hier start het proces van het aangaan van partnerships écht mee. Door de organisatiedoelen en verwachtingen van een potentiele partner haarscherp op het netvlies te hebben, bij jezelf en andere sleutelfiguren in de organisatie, én te weten wat nodig is om ze te realiseren, kijken jullie met andere ogen naar mensen/partijen in jullie netwerk (of misschien juist daarbuiten). En dat kan tot een verrassende en zeer succesvolle, partnerselectie leiden.
Evaluaties
Eenmaal in het partnership is het belangrijk om op elkaar aangehaakt te blijven. Niet alleen het inhoudelijk of operationeel managen van het partnership. Ook aangehaakt blijven op de ontwikkeling of herijking van elkaars strategieën is van cruciaal belang. Die kunnen leiden tot verregaande consequenties voor het partnership, zowel negatief als positief. Structureel ingeplande evaluatiemomenten, die beide partners serieus nemen en goed voorbereiden, voorkomen de situatie dat partners ‘elkaar onderweg zijn verloren’. En kunnen onverwachte, positieve wendingen aan het partnership geven, die beide partners nog meer waarde opleveren.
Kortom
Als jij en de beoogd partner echt serieus zijn om het maximale resultaat uit jullie partnership te halen is het prima om ‘gewoon te beginnen’, maar dan wel bij het échte begin!
Dorine van Basten
AlliantiePartners