Blog van Wim: Allianties, waarom zou je eraan beginnen?

Samenwerken is niet altijd eenvoudig; tegengestelde belangen en onuitgesproken verwachtingen komen vaker voor dan je denkt. Waarom zou je dan überhaupt samenwerken? Ondanks dat samenwerking ons vakgebied is, zou ik willen benadrukken dat je hier niet lichtzinnig in moet stappen. Geef betekenis aan je samenwerking, anders kun je het beter laten.

Waarom samenwerken?
Als je eenmaal hebt bepaald dat samenwerken voor jou relevant is, is het cruciaal om zorgvuldig te overwegen hoe je het aangaat, inricht en bestuurt. Uit jarenlang onderzoek en praktijkervaring blijkt dat bepaalde succesfactoren de kans op een geslaagde alliantie aanzienlijk vergroten. Deze factoren met de meeste impact bevinden zich vaak aan het begin van de samenwerking. Voordat je het glas heft op een voorspoedige samenwerking, moet je jezelf afvragen: waarom wil ik deze samenwerking aangaan? Samenwerking brengt afhankelijkheden met zich mee, maakt je kwetsbaar en kost bovendien veel tijd in de vorm van overleg. Ook geef je een deel van je autonomie op. Dat klinkt niet direct aantrekkelijk, toch? Er moeten dus voldoende redenen zijn waarom organisaties blijven investeren in partnerschappen.

Vijf redenen voor samenwerken
Volgens de theorie zijn er globaal vijf redenen om een samenwerking aan te gaan. Bovendien moeten allianties altijd de eigen organisatiedoelstellingen ondersteunen. Het komt vaak voor dat een alliantie meerdere redenen heeft. De reden waarom je samenwerkt, bepaalt vervolgens hoe je de samenwerking moet inrichten. Een innovatiedoel vraagt bijvoorbeeld om een andere benadering dan het vergroten van schaal. De vijf belangrijkste redenen voor samenwerking zijn van toepassing op zowel profit- als non-profitorganisaties en overheden.

  1. Het vergroten van toegevoegde waarde voor klanten. Philips heeft bijvoorbeeld allianties met Douwe Egberts (Senseo) en Nivea om de toegevoegde waarde voor klanten te vergroten. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff heeft een alliantie met het Rijksmuseum om de klas in het museum te krijgen en vice versa, waarbij beide partijen elkaar vinden op het gebied van onderwijsvernieuwing.
  2. Het vergroten van het eigen aanbod. Als ondernemer bied je een reeks producten aan, maar soms is er vraag naar iets specifieks dat gerelateerd is aan jouw aanbod maar niet direct binnen jouw expertise ligt. Verbreding van het assortiment kan meer klanten aantrekken. In plaats van een nieuwe productielijn op te zetten, kun je intensief samenwerken met een onderneming die al op dat terrein actief is. Een voorbeeld hiervan is KLM, die dankzij de alliantie in Skyteam betere aansluitingen heeft en een efficiënter netwerk aanbiedt.
  3. De wens tot innoveren en kennisverbreding. Sommige organisaties kunnen zelf maar beperkt innoveren vanwege beperkte financiële middelen of kennis. Het is vaak voordelig om samen te werken met externe partners voor innovatie. Een voorbeeld hiervan is ASML dat samen met strategische leveranciers, zoals Zeiss, innovatie oppakt.
  4. Het vergroten van de schaal. Outsourcing en insourcing komen steeds vaker voor, waarbij gespecialiseerde partijen taken uitvoeren die geen kernactiviteit zijn van een organisatie. Denk hierbij aan shared service centers van gemeenten.
  5. Efficiëntere distributie. Bij het op de markt brengen van diensten of producten is de vraag altijd hoe je de distributie gaat vormgeven. Je kunt zelf een distributiekanaal opzetten of gebruikmaken van het distributiekanaal van een partner. Online zie je deze ontwikkelingen ook sterk toenemen, bijvoorbeeld bij Bol.com, dat niet alleen een webshop is maar ook een platform waar andere aanbieders hun producten kunnen aanbieden.

Samenwerkingen en allianties zullen de komende jaren sterk toenemen, omdat geen enkele organisatie het alleen kan redden. Blijf echter altijd kritisch de vraag stellen waarom je samenwerking zoekt en bepaal vervolgens voor welke van de vijf genoemde redenen je de samenwerking wilt aangaan. Een succesvolle samenwerking begint namelijk bij een goede voorbereiding.

Wil je hier meer over weten of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag!

Wim Witteveen
AlliantiePartners