Ons verhaal
Waarom is professioneel samenwerken eigenlijk geen vakgebied?
Waarom is professioneel samenwerken eigenlijk geen vakgebied? In de 30 jaar dat Wim Witteveen in de financiële dienstverlening werkte, werden partnerships en samenwerken met andere organisaties steeds belangrijker. Tegelijkertijd zag hij een heleboel samenwerkingen mislukken.
“Ik begon mij af te vragen waarom veel mensen aannemen dat het succes van een samenwerking verstopt zit in het contract. Maar ook waarom er niemand echt wordt opgeleid om op een professionele manier samenwerkingen aan te gaan, in te richten en te managen.”. En zo was het idee voor AlliantiePartners geboren.
Voor iedereen die te maken heeft met samenwerken met andere organisaties
Natuurlijk duurde het even voordat het advies- en opleidingsbureau op poten stond. Samen met medeoprichter Maarten van den Bosch volgde er ruim een half jaar van ontdekken. “We spraken met veel bestuurders, doken de literatuur in en hadden contact met universiteiten. En we hadden natuurlijk onze eigen ervaringen om mee te werken.”
Met al deze kennis ontwikkelden Wim en Maarten hun aanpak: alliantiemanagement. Het unieke aan deze aanpak? “Op basis van wetenschappelijke inzichten, onderzoek en onze ervaring, besteden we aandacht aan de harde en zachte kant van de samenwerking. Oftewel: de inhoud en de relatie zelf. Want onze overtuiging was en is dat het creëren van een goede balans tussen deze factoren een samenwerking succesvol maakt.”
In oktober 2012 was het dan echt zo ver: de lancering van AlliantiePartners! Een mooie kick-off met als dagvoorzitter Annemarie van Gaal en als keynote spreker prof dr. Geert Duijsters. Maar het echte werk moest nog beginnen. Want als je een nieuw vakgebied op de kaart wilt zetten, heb je flink wat doorzettingsvermogen en communicatie nodig.
“En dat hebben we de afgelopen jaren met veel plezier gedaan. Niet alleen hoor, inmiddels zijn we met meerdere ervaren partners, veelal met een veel kennis van een bepaalde sector. En met deze verschillende partners hebben we inmiddels al veel sectoren bereikt met het alliantiemanagement gedachtengoed: van zakelijke en financiële dienstverlening, arbeidsmarktregio’s, lokale overheden, ZBO’s en Rijksoverheid, tot de zorg en organisaties in de non-profit sector.”
We hebben inmiddels tientallen organisaties geholpen om een (acuut) samenwerkingsprobleem op te lossen of om de organisatie verder te professionaliseren op het gebied van alliantiemanagement. En meer dan 150 relaties opgeleid in de Leergang Alliantiemanagement. Daarnaast verzorgen we steeds vaker incompany-trajecten bij corporates en grotere organisaties. Door de combinatie van consultancy en opleidingen kunnen wij ondersteunen bij elke vraag op het gebied van professioneel samenwerken.
Ons doel is om alliantiemanagement in Nederland op de kaart te zetten als vakgebied. En dat gaat de goede kant op: er komen steeds meer professionals bij die alliantiemanagement ook als vak benaderen. Voor de verdere ontwikkeling van het vakgebied hebben we een samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. We doen samen onderzoek, validatie en treden op als gastdocent.
Het antwoord is min of meer eenvoudig: we gaan het mislukken van samenwerkingen tegen. Want dit leidt altijd tot (verborgen) kosten. En dat is nog even los van het vraagstuk hoe je dan je eigen doelstellingen kunt behalen. Want je bent niet voor niets een partnership aangegaan. Alliantiemanagement een kerncompetentie maken binnen de organisatie zorgt ervoor dat je succesvoller wordt in samenwerken. “Onderzoek wijst uit dat organisaties die partnerships professioneel inrichten, van een successcore van minder dan 50% kunnen stijgen naar 70% tot zelfs 80%.” Maar zelfs als je dit niet direct als vakgebied binnen je organisatie plaatst, kun je soms toch behoefte hebben aan een derde partij. Bijvoorbeeld om een slechtlopende samenwerking vlot te trekken. Of om een onafhankelijke partij te hebben voor een evaluatieproces. Of gewoon om een sparringpartner te hebben voor actuele vraagstukken. Of je volgt een opleiding op het gebied van alliantiemanagement om zelf de expert te worden.