Samen op avontuur: de vrijheid tegemoet

Hopelijk hebben jullie de afgelopen twee weken een goede meivakantie gehad. Voor mij stond de tweede week van de meivakantie in het teken van een bijzondere reis met mijn oudste zoon. Hij is net acht, een prachtige leeftijd om een aantal dagen intensief met elkaar op te trekken. 

Last minute vroeg ik hem of hij zin had in een avontuur. Na een enthousiaste reactie vlogen we naar Geneve en reden we vervolgens naar de Mont Blanc, de Matterhorn en terug via het meer van Geneve. Nu hoor ik je denken; wat heeft dit met professioneel samenwerken te maken? Gevoelsmatig heel veel en ik zal dat hieronder proberen te verwoorden.

Reizen als metafoor voor samenwerken en vice versa
Elke reis die je met een ander maakt, vereist goede samenwerking. Maar ook elke goede samenwerking voelt aan als een reis, waarbij beide partijen continu in beweging zijn en blijven afstemmen of je samen nog op het juiste pad zit. 

Soms zit het even tegen
Niet elke fase van de reis is even leuk of makkelijk. Reizen kan bijvoorbeeld ook af en toe saai zijn als je een lange rit maakt. Maar ook daar kom je samen wel doorheen. Dat maakt ook dat je uitgedaagd wordt om creatieve oplossingen te verzinnen om die moeilijke fases door te komen én dat je de hoogtepunten van de reis nog meer zult waarderen.

Echt even de tijd nemen voor elkaar
Tijdens een reis leer je elkaar nog beter kennen. Door een aantal dagen 24 uur met elkaar op te trekken, krijg je toch andere gesprekken dan tijdens het ‘normale leven’. Dat verdiept je relatie met je reisgenoten. Mijn zoon en ik hebben een aantal dagen lang elkaar het hemd van het lijf gevraagd; van heel praktisch tot heel persoonlijk. Fantastisch om op deze manier echt de tijd te nemen voor elkaar.

Verantwoordelijkheid nemen en geven
Tijdens een reis kunnen de verantwoordelijkheden en rollen verschuiven. De eerste twee dagen heb ik het schema van de reis vooral bepaald, maar gedurende de verdere reis heeft mijn zoon de verantwoordelijkheid voor hotelkeuze en wat we gingen doen ‘op zich genomen’. Prachtig hoe trots hij was en wat dit met het zelfvertrouwen van een kind van acht doet. En hoe mooi het is om die reis ook echt samen ‘te maken’.

Én-én
Als je geen rekening met elkaar houdt dan gaat het niet werken. Wederkerigheid maakt of breekt de reis. Mijn zoon wilde graag zwemmen en ik wilde graag naar de bergen. Uiteindelijk vind je dan samen het meest unieke zwembad letterlijk in de bergen, met uitzicht op de sneeuwtoppen met de ‘meest vette’ glijbanen. 

Vrijheid
En tot slot, wat voor elk avontuur en voor elke samenwerking cruciaal is – daar ben ik na zeven jaar begeleiden van allianties heilig van overtuigd – is het gevoel van vrijheid. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, omdat je in een samenwerking rekening houdt met een ander. Maar juist daarom is het zo van belang dat je in vrijheid kiest om samen je avontuur te beginnen en/of deze voort te zetten. En dat gevoel van vrijheid stond echt centraal deze reis. 

Een reis en zes inzichten om niet snel te vergeten!

Jorrit Hoekstra
Partner AlliantiePartners

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie